Nieuwe Nobelaer

Ligging

Al langere tijd wil de Nieuwe Nobelaer naar een nieuwe locatie zodat het gebouw beter past bij het cultureel programma dat wordt aangeboden. De huidige locatie van de Nieuwe Nobelaer ligt vlakbij het centrum van Etten-Leur, aan de Anna van Berchemlaan. Daardoor zijn veel voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer binnen handbereik. Het treinstation is op loopafstand. Aan de overkant van de locatie ligt het Oderkerkpark en grenzend aan de locatie staan woningen in de wijk Centrum-Oost. Met de auto is de snelweg gemakkelijk te bereiken via de Parklaan en de Bredaseweg.

Beoogde invulling

In februari 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de bouw van een nieuw cultureel expertisecentrum, Nieuwe Nobelaer, op het Banakkerterrein. De oude locatie, aan de Anna van Berchemlaan, komt daarmee vrij en kan met woningbouw worden ingevuld. Er is nog geen invulling bekend. 

Planning

Er wordt verwacht dat het nieuwe complex van de Nieuwe Nobelaer in het najaar van 2019 de deuren kan openen. De oude locatie komt dan mogelijk beschikbaar voor woningbouw. In januari 2016 heeft de gemeente Etten-Leur bekend gemaakt dat zij de Nieuwe Nobelaer eerder willen kopen en daarna het pand willen verhuren aan de Nieuwe Nobelaer.